Terug naar startpagina

NBA Tips

  • Zoeken
    Zoek personen altijd volgens de familienaam, zonder tussenvoegsels en roep- of voornamen. Soms worden tussenvoegsels afgekort vermeld op het prentje, voorbeeld: "v.d." i.p.v. "van de", "van den" of "van der". Uw zoekopdracht zou hierdoor niets op kunnen leveren. Soms worden personen met hun roepnaam op het prentje vermeld en soms met hun volledige doopnamen. Voorbeeld: "Antoon" in de zoekopdracht zou niets opleveren indien de persoon in de databank vermeld staat als "Anton", "Toon", "Ton", "Antonius" of "Anthonius".

  • Gehuwde vrouwen
    Gehuwde vrouwen worden onder hun eigen familienaam ondergebracht in NBA, dus niet onder de naam van hun echtgenoot.

  • Religieuzen
    Namen van religieuzen kunt u opzoeken door op het veld "Naam" bijvoorbeeld in te vullen: "Br.", "Zr.", "Frater", "Pater". Zoekt u meerdere religieuzen binnen een bepaalde orde of congregatie, dan kunt u wellicht beter gebruik maken van het veld "Overig" in "Uitgebreid zoeken" en daar de naam van de orde of congregatie intoetsen, bijv. "Zusters van Liefde".

  • Achternaam onbekend
    NBA bevat ook bidprentjes waarbij de achternaam van de overledene niet bekend is. U kunt deze vinden door bij het invoerveld "Naam" niets in te vullen en de knop "Zoekopdracht uitvoeren" aan te klikken.

  • Relaties
    Een echtgenoot, echtgenote, weduwnaar, weduwe, levenspartner of vriend kunt u zoeken via "Uitgebreid zoeken" op het invoerveld "Overig". Gebruik ook hier in de zoekopdracht alleen de familienaam van de gezochte persoon.

  • Beroepen, onderscheidingen, enz.
    Op het veld "Overig" in "Uitgebreid zoeken" kunt u als zoekcriterium eventueel ook "burgemeester", "pastoor", "kapelaan", enz. invullen, maar tevens zoeken naar bepaalde onderscheidingen is mogelijk, zoals o.a. "Ecclesia", "Gregorius" of "Oranje".

  • Zoeken naar trefwoorden in tekst binnenzijde bidprentje
    Teneinde het zoeken naar trefwoorden en/of tekstgedeelten binnen de tekst van de binnenzijde van bidprentjes te faciliteren hebben wij de betreffende afbeeldingen via een OCR converter omgezet naar platte tekst. Het betreft hier een experiment waaraan voorlopig nog wel geschaafd gaat worden om tot betere resultaten te komen. De OCR converter heeft namelijk nogal moeite met het herkennen van de juiste letters wanneer bijvoorbeeld exotische lettertypen zijn gebruikt. Zo is een handschrift lettertype funest: de converter kan er niets leesbaars van bakken. Ook wordt het resultaat van de omzetting nadelig beïnvloed naarmate het lettertype kleiner is.
    Een score van 90% correct omgezette tekst wordt al als zeer goed ervaren. Een vliegepoepje kan al voor een verrassende uitkomst zorgen, om maar niet te spreken van bloed- en koffievlekken, vingerafdrukken en beschadigingen aan het prentje. Vaak hebben met name oude prentjes last van onzuiverheden in de achtergrond, zoals o.a. vezels in het papier en verkleuringen, waardoor de tekstconversie een treurig resultaat oplevert. Ook afgebroken woorden worden niet juist geïnterpreteerd door de OCR converter. Omdat evenwel onze eerste proeven met deze nieuwe zoekmogelijkheid bemoedigend zijn hebben wij deze optie in het NBA programma geïmplementeerd, terwijl getracht wordt de resultaten in de toekomst nog verder te verbeteren.
    Gaat u het invoerveld "Binnenzijde" bij "Uitgebreid zoeken" gebruiken, bedenk dan dat hoe meer u intypt als zoekopdracht, hoe kleiner het resultaat zal zijn. Probeer u te beperken tot één trefwoord, bijv. "vrachtwagen", "wethouder", "kapelaan", "timmerman", "kerkmeester", "Heistraat", "Canada", enz. Maar ook namen van kinderen, kleinkinderen, vrienden. Tik bijvoorbeeld eens Anne Sophie in en u vindt het bidprentje van Lidy Bergers.

  • Downloaden
    Door u gewenste bidprentjes in de databank kunt u downloaden naar uw PC door met de rechter muisknop op de afbeelding van het prentje te klikken. Dit geldt zowel voor de voorzijde als de binnenzijde. Er verschijnt dan een menuutje op uw scherm waarbinnen u "Afbeelding opslaan als..." kiest. Vervolgens kunt u een bestandsmap op bijv. uw harddisk of USB geheugenstick aanwijzen waar het bestand moet worden opgeslagen. Het komt als .JPG bestand bij u binnen en u kunt het met elk grafisch programma bekijken, bewerken en afdrukken.

Terug naar startpagina